Over Zenmeditatie

“Om Zen te begrijpen moet je er niet over praten, daar moet je stil voor zijn”.

Je ‘Zen’ voelen is een veel gehoorde uitspraak. Het lijkt te maken te hebben met je helemaal goed voelen, op je gemak, kopje thee erbij, welness, gelukkig, in balans.
Het is bijna een modewoord geworden, hip en trendy! Maar achter het woord ligt een eeuwenoude traditie verscholen die via Japan en China terugvoert op de boeddha zelf.

Het doel van Zen is kensho, inzicht in je eigen ware aard, en mujodo no taigen, uitdrukking van dit inzicht in het dagelijkse leven. Om dat inzicht te verkrijgen ligt de nadruk bij Zen op za-zen: zittend mediteren.

Zitten in stilte

Za-zen is zitten in stilte, met aandacht en concentratie en in vriendelijkheid naar onszelf.  In die stilte ontstaat inzicht en wordt ons soms een blik gegund op onze ware aard, ook wel boeddha-natuur genoemd. Een term die lastig is uit te leggen, maar die je mag omschrijven als de mooie, zuivere en oorspronkelijke versie van jezelf. In ons gejaagde bestaan is het lastig om het hoofd stil te krijgen: we worden lastiggevallen door allerlei (terechte en onterechte) ideeën en denkbeelden die zich in ons hoofd vastzetten. Ideeën over ons zelf en hoe we ons verhouden tot anderen. We denken wat af! Maar als je op de bodem van de vijver wilt kijken dan help het niet om er met een stok in te blijven roeren, dan moet het oppervlak juist stil worden. Zenmeditatie helpt in die verstilling.

De voordelen

(Zen)meditatie kent de nodige voordelen die zo langzamerhand ook wetenschappelijk zijn vastgesteld. Wie mediteert ervaart meer rust in het hoofd, het verbetert de concentratie, je slaapt beter, hebt meer energie en je kunt beter omgaan met je eigen emoties omdat je meer inzicht en begrip zult ervaren in je eigen doen en laten.  Je zou kunnen zeggen dat Zenmeditatie een belangrijke spier in ons hoofd traint: de loslaat-spier. We oefenen met Zenmeditatie de kunst van het loslaten, zodat we vrijer en gelukkiger in het leven komen te staan.
Het mooie aan Zenmeditatie is dat de positieve effecten bijna ongemerkt doorwerken in je dagelijkse activiteiten en contacten. Het helpt je bewuster en evenwichtiger in het leven te staan. Zen is zeker niet zweverig maar juist heel ‘geaard’. Zen is een levenskunst die bijdraagt aan duurzaam geluk.